Zlatan vågar säga sanningen

Jag blir så trött. Varför har folk så svårt att se bortom sina egna agendor? Det verkar som att feminister har extra svårt för att titta på rationella argument. Ta det här med Zlatan och hans uttalanden och åsikter om reaktionerna kring celebreringen av fotbollsspelaren Anders Svensson. Är folk dumma i huvudet?
 
Bakgrunden är alltså att Svenska fotbollsförbundet premierat Anders Svensson med en bil för hans rekord i landskamper. Man kan hävda att Anders Svensson gett oss svenskar många fina minnen genom sin landslagskarriär. Tänk hans sagolika frisparksmål mot Argentina VM 2002. TV-bilderna på hans hyperglada och tokiga ögon sekunderna efter målet är något många kommer minnas till graven.
 
Alla i idrottssverige borde tacka Anders Svensson som ställt upp för fotbollssverige i över ett decennium. Damer som herrar. Istället sätts en jämställdhetsapparat igång. En helt absurd sådan dessutom. Den saknar skälig grund om man ska hålla sig till hårdkokt fakta.
 
Det börjar snackas om att det är orättvist att Svenska fotbollsförbundet i rättvisans namn borde ge en av fotbollsdamerna en bil för att hon gjort ännu fler landskamper eller nåt. Kvinnor till höger och vänster uttalar sig och tycker det är orättvist. Även män, trots att det är synnerligen tyst från männen. Vilket är märkligt då det oftast är män som ställer upp i debattprogram och intervjuer i vanliga fall.
 
- Har jag missat något, ska vi jämföra herr- och damfotboll igen? Var inte alla eniga om att vi inte kan jämföra dem? Men nu i det här specifika fallet så är det korrekt?
 
- Lever vi inte i ett samhälle där marknadsekonomin styr? Jag gissar att det är herrfotbollen som står för det positiva resultatet i Svenska fotbollsförbundets kassa. Kan det vara så att landslagets damfotboll lever på bekostnad av herrarna? Är det då rättvist att kräva en bil i jämlikhetens namn som den kostnadspost damfotbollen är?
 
Det är ganska enkelt. Om folk i ett samhälle jobbar och tjänar pengar så bör en mindre del gå till de som inte arbetar. Vem skulle acceptera att de som inte jobbar ska komma och kräva en fin bil i rättvisans namn? Det är ju trams. Endast en person som är förblindad av sin agenda och inte förstår sig på "pengar in och ut" kan föra sådana puckade argument.
 
Damfotbollen dras med ett problem. Det är inte kvaliteten - det är brist på intresse och således intäkter. Damernas prestation är inte värt lika mycket i kronor och ören. Så enkelt är det.
 
Till slut träder en person fram och försöker få lite sans i debatten. Den enda i Sverige som har balls nog -Zlatan. Han säger som det är. Han säger det många tänker, men inte vågar säga offentligt. Finns ingen vinning att yttra en annan åsikt. En vänstervriden journalistkår skulle lyncha eventuella uttalanden i fel riktning.
 
Givetvis blir Zlatan påhoppad efter hans uttalande. Pia Sundhage babblar om saknad värdegrund. Men jösses. Det blåser hårt. Media hetsar fram reaktioner från känslomässiga människor. Zlatan säger bland annat följande i hans uttalande: "De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, säger Ibrahimovic och poängterar att det är behandlingen av Anders Svensson som han vänder sig mot, inte sakfrågan.
 

- All respekt för damerna, men de ska få efter det de spelar in. Man ska jämföra på det sättet."

 

Folk kan inte ta ett skämt och vill inte förstå fakta, Kostar man pengar för förbundet så är till och med en cykel generöst. Är det så få människor i det här landet som fått uppfostran om att man inte ska göra av med mer än man tjänat? Tror de som uttalat sig att vi är en kommuniststat där alla äger allt?
 
Det är ju också skrattretande att Zlatan kring Guldbollen ska behöva svara på vem som är bäst. Han eller någon av damspelarna. Om man nu ska jämföra finns det troligtvis ett tiotals miljoner människor på den här planeten som är bättre på fotboll än den bästa fotbollsdamen i Sverige. Folk måste vara dumma i huvudet.
 
 
 
 
 
Jag tycker Anders Svensson förtjänar cykeln med Zlatans autograf också.
Annars finns det säkert en hel drös med juniorspelare som skulle vara tacksamma
för cykeln och som inte lika bortskämda som jantelagsdamerna.
 
 
 
 

Hierarki

Det är skönt att man lever i ett samhälle där vi inte har en utpräglad hierarki som genomsyrar allt vi gör. Orka leva i ett kastsamhälle eller i en sekt. Jag skulle kunna säga att jag är för en viss nivå av styrning - men inte något som kräver att man hela tiden ska förhålla sig till andra beroende på social status.
 
Vi har en praktikant på kontoret. Hon är kines. Trevlig och duktig tjej. Studerat i Sverige i tre år. Uppväxt kring Beijing-trakten. Det är lunchdags och jag kilar iväg för att köpa mat i Kungshallen. Kommer tillbaka och sätter mig vid köksbordet. Precis mittemot henne, där hon äter. Det är bara vi två vid bordet.
 
Nu händer en lustig sak. Hon flyttar då sin tallrik och byter stol så att vi hamnar diagonalt från varandra. Jag blir såklart tvungen att fråga varför hon bytte stol och inte satt kvar mittemot mig? Till svar får jag att jag är hennes chef och att vi inte är jämnbördiga för att sitta mittemot varandra. Intressant, men så väldigt främmande för oss.
 
Jag förklarar för henne hur det funkar här. Numera kan vi sitta mittemot varandra. Fast hon ställer sig fortfarande alltid upp när jag kommer till hennes skrivbord. Givakt!
 
I veckan satt vi och åt igen. Jag satt vid bordet när hon satte sig. Hon satte sig diagonalt från mig. Sitter nog i ryggmärgen det där. Hur som helst. Hon spiller lite mat. Jag erbjuder henne en servett. Hon kommer då att tänka på en rolig situation som uppstod inom en grupp kinesiska sverigeresenärer som hon guidade.
 
De här människorna var från inlandskina. En av dem är deras självklara ledare. De andra nickade instämmande. Ledaren hade troligtvis inte flugit tidigare. Det är nu hierarkin ställer till det. Mat skulle serveras. Ledaren får då för sig att flygplansstolens löst fastsatta tyghuvudskydd ska användas som haklapp. För honom var det självklart.
 
Ledaren säger till sina undersåtar att maten snart ska serveras och att samtliga ska sätta på sig haklappen.  Sagt och gjort. Gruppen sätter lydigt på sig haklappen och väntar in maten. Ingen vågar informera eller tillrättavisa ledaren. Ingen vill genera honom så att tappa ansiktet i en offentligt miljö. Inte heller kabinpersonalen på Air China sa något.
 
Med sådana sociala regler borde svenskar och européer ses som socialt oslipade ur ett kinesiskt perspektiv. Skulle vara kul att höra omvända iaktagelser.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0