Rätt motivation

Jag gick från jobbet en dag. Gick längst Sveaveägen. Det var ruggit som alla alla andra vinterdagar. Dagsljuset  var borta. Det gör inte så mycket. Sveavägen är ändå ordentligt upplyst av gatubelysning och butiker. Halvvägs fram blir jag stoppad. Snubben mer eller mindre hoppar fram framför mig. Viker jag inte av åt ett håll blir det kollision. Jag vill absolut inte krocka eller vidröra honom för den delen.
 
Taktiken han har är som säljarna för Greenpeace, Rädda barnen, Aminsty osv. De poppar upp framför en person. Gör sig breda. Gärna med att hålla ut armarna. Är positiva. Ställer en ledande fråga i stil med -Vad vet du om situationen i... ? (å så säger de nåt som alla männsikor borde bry sig om, men man orkar inte)
 
Det är utstuderat. Chocka. Omkullkasta rytmen. Spela på ens vänlighet. Utnyttja ens brist på förmåga att säga nej. Samt tränga in en för att försvåra flykt. Därefter bombarderas man av påståenden och frågor man måste vara -Ja på. Efter ett kort tag är de svaga och alltför godhjärtade fast. Säljaren får ett avslut och provision. Pengar är en bra motivator för säljare helt klart.
 
Nåväl. Snubben som står framför mig säljer en helt annan produkt. Han vill sälja på mig Situation Stockholm. Det är första gången jag ser en uteliggare jobba så frenetiskt. Han måste ju verkligen haft olflyt i livet om han är så duktig på sitt jobb, och ändå hamnat på glid. Jag tackar nej. Han hoppar vidare till nästa person med samma energi. Jag imponeras av hans ansträngning. Funderar ett kort ögonblick på att köpa ett exemplar. Men något får mig att ändra mig blixtsnabbt.
 
Jag blir i samma sekund varse om vart han och jag befinner oss. Klockan är alltså strax före sex. På Sveavägen. Alla bitar faller på plats när jag ser att han stoppat mig utanför Systembolaget. Inte undra på att han arbeta så frenetiskt. Bolaget stänger vid 18. Här gäller det att sälja utav bara helvete för att få ihop pengar till något stärkande för kvällen. Han kunde inte fått en bättre motivation än så.
 
Samband är roligt.
 
 
 
 
 
 
 
 Ytterligare ett intressant samband. Vill man att ens barn ska klara av universitetsstudierna i USA så bör man satsa på att uppfostra barnet med judisk tro istället till ett Jehovas vittne. Märkligt trots att de i stora delar bygger på samma påhitt. Judarna gör verkligen mycket rätt. Eller är det så att de andra gör mer fel?
 
 
 
 
 

RSS 2.0