Val i framtiden

Jag började fundera kring hur våra val är uppbyggda. Alla över 18 har rösträtt. Både män och kvinnor. Det är alltså folket som bestämmer vilka som ska representera dem i Riksdagen. Så långt är det enkelt och vettigt.
 
Jag älskar att vi lever i ett demokratiskt samhälle och att vi har total åsiktsfrihet. Puckad som smart får säga sitt. Men är det verkligen det bästa för samhället? Alla är inte lika insatta i politik och folk har olika förutsättningar för att få grepp om helheten. Vissa kanske stirrar sig blinda på en specifik fråga och sedan struntar i vilken effekt den politiken får för samhället.
 
Att styra ett land är en komplex uppgift. Jag skulle till exempel aldrig slänga in en random-människa för att styra ett företag. Det skulle med största sannolikhet gå åt helvete.
 
En kontroversiell tanke är att utesluta vissa medborgare genom en typ av kunskapstest innan man får rösta. Man kan se det som att varje medborgare behöver visa att man förstår de stora penseldragen. Vill man vara med och påverka, tycker jag att samhället kan ställa krav på individen. Kanske ett test en gång per liv? Klarar man testet så är det fritt fram för alla kommande val.
 
Ett kunskapstest känns avlägset. Har svårt att se hur det någonsin skulle klubbas, även fast folket inte alltid vet vad som är bäst för dem.
 
En annan idé jag kom på är att vi framtiden låter samtliga partier presentera sina valprogram med samma förutsättning. Partiernas olika program slår helt olika när de väl ska genoföras i verkligheten. Somliga lovar pengar åt alla. Andra vill belägga män med en särskild manskatt och vissa vill införa 6 timmars arbetsdag. Så hur ska okunniga väljare ha någon aning om hur löftena slår mot Sverige och dess välfärd?
 
Borde man inte kunna programmera en superdator som tar hänsyn till olika scenarion? Tänk om man kunde sätta ihop en grupp oberoende nationalekonomer, filosofer, analytiker och andra experter som tillsammans får utveckla ett program som klarar av att förutse framtiden utifrån partiernas politik. Sedan matar man helt enkelt in partiernas olika budgetar och reformer. Därefter bearbetas informationen utifrån olika tänkbara framtida händelser, såsom omvärlds- och klimatfaktorer med mera. Exempelvis vid ofred, eller vid recession i olika delar av världen, miljökatastrofer, stabilitet osv. Alla partier får gå igenom samma procedur. 
 
Nu vet man aldrig vad som kommer att ske och påverka oss. Därför är det rimligt att utgå från kanske 10 olika scenarior. Ut matas alltså tio svar, och dessa kan man sedan jämföra partierna emellan.
 
Vore inte detta ett utomordentligt sätt att sanera skiten som vissa partier kommer med? Väljarna ser då svart på vitt vad som sker vid införandet av 6 timmars arbetsdag, eller hur höjd bensinskatten drabbar landsbyggden och hur stängda kärnkraftverk påverkar miljön och vår industri.
 
Får man till superdatorn så slipper vi en gång för alla oansvariga partier såsom FI, V och MP (Jag lägger in inte in SD här då jag inte vet om deras politik skadar svensk industri). Även de mest indoktrinerade anhängarna skulle behöva tänka lite större, vilket skulle tvinga MP att bli mer verklighetsförankrade.
 
Är jag först med den här tanken? Vi kan väl inte vara så många år ifrån att ha möjlighet till att bygga en superdator för det här syftet?
 
 
 
 
 
Pharrell Williams drog upp ex-kommunisten Gudrun Schyman på scen (ej på bild) under hans konsert i Globen. Vidrigt. Somliga såg hyckleriet och buade. Jag buade högt. Blev då hårt knuffad av en FI-anhängare. Liten tjej på ca 20 år. Vilken jävla idiot som inte respekterar vår åsiktsfrihet. Åh vad kan jag göra? Knuffa tillbaka och skrika skällsord, såsom hon gjorde? Knappast. Hon är tydligen för våld mot män.  
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: A.E.N.

Om man nu gillar häst och vagn, närodlat, fotogenlampa och halm i stövlarna. Inte ser ett samhälle med tillväxt som ett alternativ så måste nog den superdatorn manipuleras. "Tänkte inte på det !!!"

2014-09-24 @ 14:39:54
Postat av: Berisha

Intressanta framtidstankar. Konstigt att ingen tänkt på superdatorn tidigare men det kanske säger en del om vad bloggen står för. Har författaren månne själv tänkt i banor att arbeta politiskt och i framtiden leda Sverige?

Svar: Visst vore det intressant att vara med och påverka. Problemet är tiden det tar att ta sig in på arenan. Hade det funnits ett fast track så skulle bloggen skrivas inifrån Rosenbad.
SkalmanAl

2014-09-25 @ 08:06:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0